Διακοπές με τροχόσπιτο στη Λίμνη Πλαστήρα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

H λίμνη Πλαστήρα μοιάζει ιδανική για να εκμεταλλευθεί κανείς τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινούμενου κατασκηνωτή. Άσφαλτος σχεδόν παντού, γραφικά χωριά, κατάφυτη περιοχή που την αγκαλιάζουν τα άγρια κορφοβούνια των Αγράφων. και στη μέση, σαν πολύτιμο κόσμημα, η λίμνη με τα νησάκια και τα ατέλειωτα φιόρδ.

image

Σίγουρα κατά καιρούς θα σας έχουν τραβήξει την προσοχή οι Ευρωπαίοι επισκέπτες, οι οποίοι «οργώνουν» τη χώρα μας με τον ράθυμο ρυθμό που επιβάλλει το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους (Camper είναι η διεθνής ονομασία τους). Αυτός ο τρόπος διακοπών προκαλεί το ενδιαφέρον και ίσως κάποιες φορές τη ζήλεια και όσοι έχουν αμφιβολίες που αφορούν το πρακτικό του θέματος πλανώνται πλάνην οικτρά. Αν και ογκώδες ως όχημα, η επίσκεψη στα πιο απόμακρα μέρη, σε βουνά, παραλίες και ποτάμια, η αυτάρκεια την οποία προσφέρει και φυσικά «το καλύτερο οικόπεδο με θέα» που έχει διαλέξει ο εκάστοτε οδηγός του για διαμονή, σε συνδυασμό με τις ανέσεις ενός κανονικού σπιτιού, υπόσχονται αξέχαστες εκδρομές. Στη λίμνη Πλαστήρα δε, που ενδείκνυται για περιήγηση με camper, με το χιόνι να καλύπτει τα πάντα, τέτοια εποχή η εμπειρία φαντάζει μοναδική και είναι!

Στην πράξη...

Αρχικά ο πρωτόγνωρος όγκος του οχήματος σε κάνει λίγο «νευρικό», μα σύντομα συνειδητοποιείς ότι είναι σαν όλα τα αυτοκίνητα, αρκεί να προσέχεις το ύψος που του δίνει η υπερκατασκευή πάνω από την καμπίνα του οδηγού και τους ευμεγέθεις καθρέπτες που προσφέρουν μεν καλή οπτική επαφή προς τα πίσω, αλλά προεξέχουν περίπου 30 εκατοστά.

Στον δρόμο κινείται μεγαλόπρεπα, ενώ σύμμαχος σε δύσκολες συνθήκες (πάγος) είναι η μετάδοση της κίνησης στους εμπρός κινητήριους τροχούς, η ροπή του δίλιτρου (στο συγκεκριμένο) κινητήρα, το σαφές τιμόνι που σε πληροφορεί για το πού ακριβώς πατούν οι ευμεγέθεις τροχοί του οι οποίοι, με τη σειρά τους, σε συνδυασμό με την ανάρτηση, καταπίνουν εύκολα τις ανωμαλίες του επαρχιακού δικτύου. Ταξιδεύει χαλαρά μεταξύ 90-110 χιλιομέτρων και επιτέλους γλιτώνεις το άγχος των κλήσεων λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Επιπλέον η ελαστικότητα του ντιζελοκινητήρα σε γλιτώνει από τις πολλές αλλαγές του κιβωτίου, ενώ τα φρένα δεν δείχνουν ποτέ να κουράζονται, αν και ελέγχουν περίπου δύο τόνους.

Προτεινόμενες στάσεις με αυτοκινούμενο

Όπου υπάρχει ξέφωτο, πλάτωμα ή πάρκινγκ, αρκεί φυσικά να μην ενοχλεί η διανυκτέρευσή σας σε αυτό (μια ευγενική ερώτηση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν), γίνεται αυτόματα υποψήφια τοποθεσία για να περάσετε όσο χρόνο θέλετε. H λίμνη προσφέρει αμέτρητες λύσεις για διανυκτέρευση και εμείς σας προτείνουμε κάποιες από αυτές.

Ακολουθώντας από τη Μητρόπολη νοτιοδυτική κατεύθυνση, μετά το Μοσχάτο θα ανηφορίσετε προς τη λίμνη. Στη διασταύρωση, δεξιά προς Μεσενικόλα - Μονή Κορώνης, θα στρίψετε αριστερά, όπου ύστερα από 500 μ. θα βρεθείτε σε υψόμετρο 800 και στην περιοχή Τσαρδάκι. Χαρακτηριστικό της, οι τρεις ψησταριές που βρίσκονται πάνω στον δρόμο. Στρίψτε δεξιά και αφού περάσετε από μπροστά τους, ύστερα από περίπου 70 μ., θα συναντήσετε ένα πλάτωμα με θέα τη λίμνη και τα απέναντι Άγραφα.

* 2,5 χλμ. μετά το Τσαρδάκι υπάρχει δεξιά λοξή διασταύρωση. Σε 500 μ. βρίσκεται η παραλία του Λαμπερού, όπου κάποια «γωνιά» μπορεί να βρείτε για διανυκτέρευση.

* Γύρω από το χωριό Μπελοκομίτη, αν δεν έχει χιόνι, αξίζει λίγο ψάξιμο για κάποιο καλό σημείο, καθώς από εδώ έχετε ίσως την πιο ωραία θέα της λίμνης.

* Στο ξέφωτο, στο τέλος του δρόμου πριν από τη Μονή Πελεκητής, που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ, περίπου 8 χλμ. από την κεντρική διασταύρωση που βρίσκεται νότια του Μπελοκομίτη. Βρίσκεται σε 1.400 υψόμετρο, με έλατα και εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη.

* Μέσα στο Νεοχώρι λίγο πριν από τις απότομες κατηφόρες και περίπου 50 μ. από την είσοδο στην ψησταριά «Αγνάντι», υπάρχει πλάτωμα με υπέροχη θέα της λίμνης και του χωριού.

* Περίπου 3,2 χλμ. μετά το Νεοχώρι και πηγαίνοντας προς τα Καλύβια Πεζούλας, υπάρχει μικρή δεξιά διασταύρωση που ύστερα από 800 μ. καταλήγει σε ξέφωτο δίπλα από τη λίμνη.

* Συνεχίζοντας προς τα Καλύβια Πεζούλας και 600 μ. πριν από την είσοδο στον οικισμό, θα συναντήσετε αριστερά σας το καφέ Tavropos. Στο μικρό του πάρκινγκ και ανάμεσα στις βελανιδιές μπορείτε να διανυκτερεύσετε. Επιπλέον δεν θα ανησυχείτε για την ποσότητα του αλκοόλ που τυχόν καταναλώσετε, καθώς στο «σπίτι» θα πάτε με τα πόδια!

H διαβίωση με το camper

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η αίσθηση ελευθερίας που αποπνέει στους συνταξιδιώτες του. Δεν εξαρτάσαι από τίποτα και κανέναν. Δεν σε απασχολεί η τυχόν πολυκοσμία, η πληρότητα των καταλυμάτων, οι παροχές υπηρεσιών, το είδος της «παραλίας», ο θόρυβος των νυχτερινών κέντρων, το βουητό των πολυσύχναστων δρόμων. Διαλέγεις «οικόπεδο» και τη θέα που θέλεις να έχεις από το παράθυρό σου, και αυτό ήταν. H απόλυτη διαφυγή! Μπορεί να κοιμίσει 2-6 άτομα, καθώς διαθέτει δίκλινη κουκέτα στην υπερκατασκευή, δύο κουκέτες στο πίσω τμήμα του οχήματος, ενώ οι δύο καναπέδες του καθιστικού μετατρέπονται εύκολα σε διπλό κρεβάτι. Υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί ασφαλιζόμενοι χώροι, κουζίνα και σόμπα υγραερίου, ψυγείο ρεύματος και υγραερίου, δεξαμενές νερού, χημική τουαλέτα, ντουζιέρα, ζεστό νερό, διπλή μπαταρία και δύο μπουκάλες υγραερίου σε εξωτερικό ασφαλές σημείο του οχήματος. Εν κινήσει κλείνεις το υγραέριο και εκμεταλλεύεσαι τη 12 volt παροχή, ενώ έχεις πάντα ζεστό νερό, καλό εξαερισμό και ζέστη, καθώς ακόμα και στους -4°C, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται στους +20°C, αποδεικνύοντας τον σωστό σχεδιασμό των κρυφών αεραγωγών που διαχέουν τον ζεστό αέρα στο όχημα. Μέσω κονσόλας ελέγχεται η κατάσταση των δεξαμενών, υγραερίου, μπαταριών και χημικής τουαλέτας.

Κόστος ενός camper

H τιμή του κυμαίνεται 39.000 - 65.000 ευρώ ανάλογα το μοντέλο, το μέγεθος και τον εξοπλισμό του. Δεν αποτελεί πλέον τεκμήριο και απαιτείται ερασιτεχνική άδεια οδήγησης. Υπάρχουν με κινητήρες ντίζελ των 2.000, των 2.300 και 2.800 κ. εκατοστών από τις εταιρείες FIAT (όπως αυτό που δοκιμάσαμε) Ford, και Mercedes. Μπορείτε επίσης να το ενοικιάσετε με τιμές που κυμαίνονται από 95 έως 115 ευρώ την ημέρα. Πληροφορίες στην «camper club» τηλ. 210-6664.586 και στο www.camperclub.gr

Ο γύρος της λίμνης

image

Η τεχνητή λίμνη Ταυρωπού ή Πλαστήρα απλώνεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την Καρδίτσα, σε ένα μοναδικά όμορφο υψίπεδο. Ολόκληρη η γύρω περιοχή είναι καταπράσινη, πνιγμένη σε βελανιδιές, πλατάνια και έλατα. Το φράγμα έγινε πηγή ζωής για τις καλλιέργειες της περιοχής, κίνησε το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και συνέβαλε στη δημιουργία ενός υπέροχου τοπίου. Μέσα στο πράσινο και κοντά στη λίμνη ξεφυτρώνουν μικρά γραφικά χωριά, το καθένα μέρος μιας ξεχωριστής στιγμής της ιστορίας αυτού του τόπου, σύγχρονης και παλαιότερης. Η περιοχή αναπτύσσεται συνεχώς τουριστικά, καθώς προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες: πεζοπορία και ορειβασία, κωπηλασία, κολύμπι, ιστιοπλοΐα, ορειβατικό ποδήλατο (mountain bike), διαδρομές 4x4 κ.λπ. Ως τόπος διακοπών, η λίμνη Πλαστήρα δεν απέχει και πολύ από το ιδανικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι επισκέπτες δείχνουν την πρέπουσα προσοχή και ευαισθησία.

Κρυονέρι

Ο γύρος της λίμνης Πλαστήρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία, καθώς η ασφάλτινη διαδρομή προσφέρει συνεχείς εντυπωσιακές εικόνες, ενώ δεν θα πρέπει να διστάσετε να φύγετε από τον κεντρικό δρόμο για να επισκεφθείτε τα χωριά της περιοχής. Ο Μεσενικόλας με τα σφιχτά δεμένα μεταξύ τους σπίτια και το Μορφοβούνι είναι πολύ όμορφα ιστορικά χωριά, ενώ αφήνοντας πίσω την Καρδίτσα ακολουθούν Κρυονέρι και Καλύβια Πεζούλας. Στον δρόμο για τη Νεράιδα μια παράκαμψη είναι απαραίτητη για τη Φυλακτή, ένα χωριό στην αγκαλιά της βουνοπλαγιάς των Αγράφων. Η Νεράιδα είναι ένας οικισμός σαφώς τουριστικός, με ελάχιστο πλέον παραδοσιακό χρώμα. Όσοι έχουν αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς μπορούν να συνεχίσουν από τη Νεράιδα, ακολουθώντας τον χωματόδρομο προς το χιονοδρομικό κέντρο των Αγράφων (χρειάζεται πολλή προσοχή τον χειμώνα). Η διαδρομή είναι πανέμορφη, ενώ η θέα των φιόρδ που σχηματίζει η λίμνη είναι μοναδική.

Μπελοκομίτης

Η περίφημη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής είναι η επόμενη στάση. Ονομάστηκε έτσι διότι πελεκήθηκε ο βράχος για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο. Το Νεοχώρι, που γνώρισε ημέρες δόξας τον 16ο και τον 17ο αιώνα ως πρωτεύουσα των Αγράφων, διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στη σύγχρονη ιστορία έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αντίσταση, καθώς στην περιοχή (και τώρα κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης) λειτουργούσε το μοναδικό ελεύθερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα. Το κομμάτι Νεοχώρι - Μπελοκομίτης είναι ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και καταλήγει στο φράγμα, το οποίο αξίζει να δείτε περπατώντας και από τις δύο πλευρές.

ΑΞΙΖΕΙ NA ΔΕΙΤΕ

* Το φράγμα που βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Μούχα. Έχει ύψος 83 μ., με το πλάτος στη βάση του να είναι 19 μ. Το μήκος του καμπυλωτού τόξου στην κορυφή του είναι 220 μ.

* Τη Μονή της Παναγίας Πελεκητής. Περίπου 1 χλμ. νότια του Μπελοκομίτη υπάρχει διασταύρωση προς Καρίτσα σε 5 χλμ. Απομένουν 3 χλμ. ώς την μονή που βρίσκεται λαξευμένη στα βράχια των Αγράφων, σε υψόμετρο 1.400.

* Τη Μονή Κορώνης που βρίσκεται σε περίοπτη θέση με θέα τον κάμπο και σε υψόμετρο 770 δεξιά της διασταύρωσης, καθώς θα ανηφορίζετε από το Μοσχάτο.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

image

H Καρδίτσα απέχει 305 χλμ. από Αθήνα μέσω Δομοκού και 210 χλμ. από Θεσσαλονίκη μέσω Λάρισας. Από εκεί απομένουν ακόμα 8 χλμ. μέχρι το χωριό Μητρόπολη που είναι κομβικό σημείο για το πώς θα ανηφορίσει κάποιος προς τη λίμνη. Ακολουθώντας βορειοδυτική κατεύθυνση, ο δρόμος είναι φαρδύς για περίπου 12 χλμ., μέχρι κοντά στο Μορφοβούνι. Στη συνέχεια, αν και παραμένει ασφάλτινος, στενεύει και οι απανωτές στροφές φθάνουν μέχρι τη λίμνη, η οποία εμφανίζεται ύστερα από 3 χλμ. περίπου. Ακολουθώντας από τη Μητρόπολη νοτιοδυτική κατεύθυνση, έπειτα από περίπου 5 χλμ. θα έχετε συναντήσει τα χωριά Άγιος Νικόλαος και Μοσχάτο με τον δρόμο πλέον να ανηφορίζει. Σε ακόμα 4 χλμ. θα βρεθείτε στην ανηφορική διασταύρωση, όπου δεξιά θα συναντήσετε σε λιγότερο από 1 χλμ. την Ιερά Μονή Κορώνης, ενώ αριστερά μετά την ανηφόρα, των 500 μ. περίπου, θα φθάσετε στην περιοχή Τσαρδάκι, από όπου θα έχετε την πρώτη γοητευτική εικόνα της λίμνης. Για τον γύρο της λίμνης να υπολογίζετε περίπου 80 «αργά», ασφάλτινα, μα απολαυστικά χιλιόμετρα. Βενζινάδικα για καύσιμα και νερό του ντεπόζιτου του camper θα βρείτε στη Μητρόπολη και στο Κρυονέρι. Για νερό θα σας εξυπηρετήσουν και οι ευγενικοί άνθρωποι του καφέ Tavropos μετά τα Καλύβια Πεζούλας προς το Νεοχώρι.

ΦΑΓΗΤΟ

Το Τσαρδάκι

Αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε στην κουζίνα του camper, να ξέρετε ότι τα περισσότερα ταβερνάκια είναι ανοιχτά μόνο τα τριήμερα και τις αργίες. Καλό είναι λοιπόν να έχετε μαζί σας κάποιες προμήθειες, αν και σίγουρα κάποια ψησταριά στην περιοχή θα σιγοκαίει την κουζίνα της, όπως 500 μέτρα από την διασταύρωση της Μονής Κορώνης στην περιοχή Τσαρδάκι, όπου βρίσκονται τρεις ταβερνούλες με καλό φαγητό. H ομώνυμη ταβερνούλα «Τσαρδάκι» ξεχωρίζει και τιμά την παράδοσή της (από το 1959 λειτουργεί), με τις «γενναίες» και νόστιμες μερίδες της. Τα χόρτα είναι μαζεμένα από τις γύρω πλαγιές, οι πατάτες είναι κομμένες στο χέρι, ενώ τα ντόπια κρέατα, το υπέροχο γαλοτύρι, το κρασί και το τσίπουρο ικανοποιούν απόλυτα τους απαιτητικούς. Το ίδιο ισχύει και για το γλυκό «Σεκλέτι» που είναι συνταγή της ταβερνούλας, σερβίρεται σε πήλινο και ανάμεσα στα άλλα περιέχει: κυδώνι, αποξηραμένο βερίκοκο, κολοκύθι, κεράσι, γιαούρτι και περγαμόντο. Στο Νεοχώρι υπάρχει το «Αγνάντι», το οποίο εκτός από υπέροχη θέα προσφέρει νόστιμες χωριάτικες χυλοπίτες με κοτόπουλο, πρασοτηγανιά (τηγανητό χοιρινό με πράσο), γιουβέτσι και γλυκά όπως ραβανί και περγαμόντο. Για ζεστό ρόφημα, καφέ, και ποτό, σε υπέροχο περιβάλλον, με ποιοτική και σωστή σε ένταση μουσική, προτιμήστε τον «Tavropo». Βρίσκεται πάνω στον δρόμο, 600 μ. περίπου μετά τα Καλύβια Πεζούλας προς το Νεοχώρι.