Αξιοθέατα στη Λίμνη Πλαστήρα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Το μονοπάτι του νερού οδηγεί σε ποτάμια, αλλά και σε λίμνες όπως αυτή του Ταυρωπού ή Πλαστήρα, που σήμερα αποτελεί έναν απίθανο χώρο αναψυχής αλλά και έναν σημαντικότατο υγροβιότοπο.

Ο γύρος της λίμνης δεν ξεπερνά τα 70 χιλιόμετρα και γίνεται άνετα σε μία ημέρα με χαλαρό ρυθμό. Ξεκινώντας νωρίς το πρωί από την Καρδίτσα μπορείτε να δείτε σχεδόν τα πάντα. Όρεξη χρειάζεται, γιατί τα χωριά είναι πολλά και ενδιαφέροντα.

Αν είστε έτοιμοι για περιπέτεια, η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα. Ένα ψηλό ή ακόμη καλύτερα 4Χ4 αυτοκίνητο είναι ιδανικό. Χρειάζεται πάντως περισσότερη προσοχή τον χειμώνα, τόσο λόγω των συχνών χιονοπτώσεων όσο και λόγω παγετού. Λίγο έξω από το χωριό Μπελοκομίτης αρχίζει η πανέμορφη ορεινή διαδρομή στην οροσειρά των Αγράφων. (Ο δρόμος περνάει από το χωριό Έλατος και συναντιέται με εκείνον τον ορεινό πάνω από τη Νεράιδα). Τον χειμώνα ούτε να το σκεφθείτε να τον περάσετε, εκτός και αν διαθέτετε εκχιονιστικό ερπυστριοφόρο όχημα! Από την Αθήνα η Καρδίτσα απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα και από τη Λαμία λίγο παραπάνω από 90 χλμ.

Παναγιά Πελεκητή

Απίστευτος αισθητικός, ιστορικός και αρχαιολογικός πλούτος κρύβεται στις δύο εκκλησίες της Μονής της Παναγιάς της Πελεκητής (γιατί πελεκήθηκε ο βράχος για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο), στους ναούς της Αναλήψεως και της Παναγιάς της Φανερωμένης, λίγο πιο πάνω από το χωριό Καρίτσα.

Το χτίσιμο της Μονής άρχισε στα 1480 μ.Χ. από τον πνευματικό Πορφύριο, του οποίου το έργο ολοκλήρωσε ο Δαμιανός, μοναχός από το Άγιον Όρος, τον οποίο η Εκκλησία ανακήρυξε Άγιο. Η μεγάλη ακμή του μοναστηριού άρχισε στα 1606, όταν ο Πατριάρχης τού απένειμε το προνόμιο του Σταυροπηγιακού, οπότε οι Τούρκοι δεν είχαν δικαίωμα στην περιουσία του και οι κάτοικοι της Καρίτσας τού πρόσφεραν τα κτήματά τους.

Ουδείς μπόρεσε να πειράξει το μοναστήρι αυτό. Ούτε οι Τούρκοι στα 1770 ούτε οι Γερμανοί στα 1943, γιατί πηγαίνοντας για το μοναστήρι έχοντας κάψει πάλι όλη τη περιοχή, τους χτύπησαν οι αντάρτες. Στον εμφύλιο ο Δημοκρατικός Στρατός το χρησιμοποίησε σαν νοσοκομείο και το άφησε καλύτερο από πριν. Μόνον η αδιαφορία μετά το 1950 και το άσχημο κλίμα εκδίκησης που ρήμαζε τα χωριά, έφερε τις πρώτες λεηλασίες των θησαυρών του και την αρχαιοκαπηλία.

Φράγμα Μέγδοβα

Συνήθως όταν ακούει κανείς για ανθρώπινα έργα στη φύση, το μυαλό πηγαίνει αυτόματα σε τραυματικές παρεμβάσεις και τσιμεντένια τέρατα. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις. Μια τέτοια είναι αναμφισβήτητα το φράγμα του ποταμού Μέγδοβα και η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Το έργο όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά το φυσικό περιβάλλον, αλλά διευκόλυνε και ενίσχυσε την ανάπτυξή του.

Εμπνευστής του μεγαλόπνου έργου στα 1925 ήταν ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, όπου καθήμενος στη μία άκρη του σημερινού φράγματος του ποταμού Μέγδοβα (Ταυρωπός) οραματίστηκε την περιοχή σαν μια τεράστια τεχνητή λίμνη. Στα 1959, έξι χρόνια μετά τον θάνατό του η έμπνευση έγινε πραγματικότητα, προσφέροντας εκτός από νερό στα διψασμένα χωράφια της ευρύτερης περιοχής στην Καρδίτσα, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος και έναν μοναδικής ομορφιάς, ζωντανό, υγιή υδροβιότοπο.

Φυλακτή-Νεράιδα

Ο Μεσενικόλας με τα σφιχτά δεμένα μεταξύ τους σπίτια και το Μορφοβούνι είναι πολύ όμορφα ιστορικά χωριά, ενώ αφήνοντας πίσω την Καρδίτσα ακολουθούν Κρυονέρι και Καλύβια Πεζούλας. Στον δρόμο για τη Νεράιδα μια παράκαμψη είναι απαραίτητη για τη Φυλακτή, ένα χωριό στην αγκαλιά της βουνοπλαγιάς των Αγράφων. Μεγαλόπρεπη η θέα προς το φαράγγι από τη Φυλακτή και καλοσυντηρημένος ο τρίκογχος ναός του καθολικού της Μονής Αγ. Τριάδος που δεσπόζει στο χωριό. Το μοναστήρι χτίστηκε τον 17ο αιώνα και το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού χρονολογείται από το 1852. Η Νεράιδα είναι ένας οικισμός σαφώς τουριστικός με ελάχιστο πλέον παραδοσιακό χρώμα. Όσοι έχουν αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς μπορούν να συνεχίσουν από τη Νεράιδα, ακολουθώντας τον χωματόδρομο προς το χιονοδρομικό κέντρο των Αγράφων (χρειάζεται πολλή προσοχή τον χειμώνα). Η διαδρομή είναι πανέμορφη, ενώ η θέα των «φιόρδ» που σχηματίζει η λίμνη είναι μοναδική.

Η θέα από το Νεοχώρι

Το Νεοχώρι που γνώρισε ημέρες δόξας τον 16ο και 17ο αιώνα ως πρωτεύουσα των Αγράφων διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στη σύγχρονη ιστορία έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αντίσταση, καθώς στην περιοχή (και τώρα κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης) λειτουργούσε το μοναδικό ελεύθερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα (Νεβρόπολης). Το κομμάτι Νεοχώρι-Μπελοκομίτης είναι ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και καταλήγει στο φράγμα, το οποίο αξίζει να δείτε περπατώντας και από τις δυο πλευρές. Στην απέναντι μεριά της λίμνης η Μούχα είναι κρυμμένη μέσα στα έλατα. Είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε, ακολουθεί η Καστανιά (αρχαία Μενελαϊδα), ο Άγιος Αθανάσιος και ο γύρος κλείνει με την επιστροφή στην Καρδίτσα. Αν προτιμάτε πάντως την περιπέτεια, από την Καστανιά μπορείτε να πάρετε τον χωματόδρομο για Καρπενήσι.