Λίμνη Πλαστήρα και Νεοχώρι

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Η φημισμένη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, της λίμνης των 4 εποχών, ανήκει στο νομό Καρδίτσας. Για την ακρίβεια, ονομάζεται Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (όνομα που πήρε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Νικόλαο Πλαστήρα) και βρίσκεται 30 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, μιας τεράστιας κατασκευής σε σχήμα τόξου ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ.
Η Λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει την οροσειρά των Αγράφων, και αποτελεί στολίδι όχι μόνο του νομού Καρδίτσας αλλά και όλης της Ελλάδος. Ολα τα χωριά γύρω από τη λίμνη όπως ο Μεσενικόλας, το Μορφοβούνι, η Κερασιά, τα Καλύβια Πεζούλας, η Νεράιδα, ο Μπελοκομίτης, η Καστανιά, το Λαμπερό και πολλά άλλα είναι πραγματικά μαγευτικά.
Στο Νεοχώρι, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση και έχει την καλύτερη θέα στη λίμνη, θα συναντήσετε και το ξενοδοχείο «ΠΑΝΔΙΩΝ RESORT HOTEL».

clip_image001

clip_image002

Πλούσια βλάστηση από βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές σε συνδυασμό με άφθονα νερά περιβάλλουν την πανέμορφη λίμνη, η οποία προσφέρεται είτε για ρομαντικές διακοπές είτε για έντονες διακοπές με παρέα, είτε για διακοπές απλής χαλάρωσης. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου και ενδείκνυται ακόμη και για πιο ειδικές κατηγορίες ανθρώπων όπως: φυσιολάτρεις, λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, αθλητές, πεζοπόρους κ.α., λόγω των πολλών και διαφόρων δραστηριοτήτων που διαθέτει όπως: ιππασία, ποδηλασία βουνού (mounting bike), πεζοπορία, rafting κ.α. που μπορείτε να δείτε αναλυτικά πιο κάτω. Αλλωστε, η περιοχή ήταν επίσημο προπονητικό κέντρο Ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Εντονες είναι και οι δραστηριότητες - πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών χωριών των Αγράφων, που κάθε ένα έχει τη δική του μοναδική ομορφιά, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αναφέρουμε μόνο κάποιες από αυτές όπως:

  1. Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα στο Δήμο Ιτάμου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
  2. Γιορτή Κρασιού στο Μεσενικόλα (10-15 Αυγούστου)
  3. Τα "Πλαστήρεια" στο Μορφοβούνι (1-15 Αυγούστου)
  4. Παραδοσιακό αγραφιώτικο γλέντι στο Μορφοβούνι (Σάββατο Αποκριάς)
  5. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κερασιά (20-24 Αυγούστου)

Η Λίμνη Πλαστήρα ενδείκνυται και για θρησκευτικό τουρισμό καθώς αναρίθμητοι είναι οι Ιεροί Ναοί και τα Μοναστήρια: Το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής του 1647 (χωριό Μεσενικόλα), η I. Mονή Κοιμήσεως Θεοτόκου του 1770 (διασταύρωση προς Κερασιά), ο Ι. Ναός του Αγίου Παντελεήμονα (Πεζούλα), η I. Μονή Αγ. Τριάδας (Φυλακτή), ο Ι. Ναός του Αγ. Νικολάου (Νεοχώρι) η Ι. Μονή της Παναγίας της Πελεκητής (Καρίτσα), Η Ι. Μονή Κορώνας (Καστανιά) κ.α.

clip_image003

clip_image004

Αξίζει να επισκεφτείτε:
Βοτανικό Κήπο:
Μπορείτε να αγοράσετε αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, να ενημερωθείτε για τα είδη της βλάστησης της περιοχής, να πιείτε τον καφέ σας.
Πλαζ Πεζούλας & Λαμπερού:
Μπορείτε να ψαρέψετε, να κολυμπήσετε, να απολαύσετε μια βόλτα με κανό ή υδροποδήλατο ή απλά να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Λίμνης και της οροσειράς των Αγράφων.
Φαράγγι Ασπρου Ποταμού
Φαράγγι Κερεντάν
Το Φράγμα:
Tοξοειδής κατασκευή από σκυρόδεμα 200 μέτρων μήκους και ύψους 83 μέτρων.
Αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως στον Δήμο Μητρόπολης και στο Καλλίθηρο, που μαρτυρούν ζωή από το 14ο αι.
Δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής:
Ποδήλατα Βουνού (mounting bike):
Απολαύστε ατελείωτες διαδρομές είτε στους δρόμους δίπλα στη λίμνη είτε στο κατάφυτο βουνό. Στην περιοχή θα βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και έμπειρους οδηγούς για την περιήγησή σας.
Υδροποδήλατα, Κανό, Βαρκάδα:
Στην Πλαζ Πεζούλας
Αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε):
Μόνο για τους τολμηρούς... απολαύστε το πανέμορφο τοπίο της λίμνης μέσω του "Adventure club" στον Παλαμά Καρδίτσας.
Σκοποβολή:
Χώροι για σκοποβολή στο αγραφιώτικο χωριό Νεράιδα.
Πεζοπορία:
Απολαύστε μοναδικές διαδρομές είτε μεμονωμένα είτε με οδηγό βουνού. Επισκεφτείτε τα Οικολογικά Μονοπάτια.
Cano Kayak.
Rafting.
Τοξοβολία.
Καταπληκτικές διαδρομές είτε παραλίμνιες είτε στο πυκνό δάσος Ελάτης με αυτοκίνητο 4x4 (παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης από το ξενοδοχείο).
Ιππασία:
Eγκαταστάσεις που βρίσκονται στο δρόμο από Μορφοβούνι προς Κρυονέρι.
·· Eπισκεφτείτε και το "Κέντρο ενημέρωσης & διοργάνωσης δραστηριοτήτων":
www.tavropos.com

 

clip_image006

Χιλιομετρικές αποστάσεις και χρόνος ταξιδιού:
Από την Αθήνα, η απόσταση για την Καρδίτσα είναι 300 χλμ., και ο χρόνος διαδρομής (οδικώς), περίπου 4 ώρες.
Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση για την Καρδίτσα είναι 200 χλμ., και ο χρόνος διαδρομής (οδικώς), περίπου 2,5 ώρες.
Από την Καρδίτσα, συνεχίζετε για τη Λίμνη Πλαστήρα είτε μέσω της Μητρόπολης είτε μέσω Καλλίθηρου και Καστανιάς.
Σας περιμένουμε...