Λίμνη Πλαστήρα: Μεσενικόλας

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Ο Μεσενικόλας είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο στα 700 μέτρα περίπου, που έχει συνδέσει το όνομά του με το καλό κρασί. Και αυτό γιατί οι κάτοικοί του ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Ασχολία που τη συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Ξακουστό είναι το σκούρο κόκκινο κρασί "Μαύρο Μεσενικόλα" το οποίο, εδώ και μερικά χρόνια, έχει χαρακτηριστεί Ο.Π.Α.Π. (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας). Ομως καλλιεργούνται και κάποιες άλλες ποικιλίες αμπελιών, με την ίδια αγάπη και φροντίδα από τους παραγωγούς.

Σαφώς και αξίζει μία επίσκεψη στο χωριό, στο οποίο θα μας εντυπωσιάσει η όμορφη πλακόστρωτη πλατεία του, με τα τεράστια πλατάνια, τα γραφικά καλντερίμια που οδηγούν στις γειτονιές του, αλλά και... τα ψητά και τα γλυκά κουταλιού που θα μας σερβίρουν στις ψησταριές και στα καφενεία. Ο Μεσενικόλας κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή, καθώς οι ντόπιοι που είναι πολύ δεμένοι με τον τόπο τους, δε χάνουν ευκαιρία να βρεθούν για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές στην πατρική τους γη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η "Γιορτή Κρασιού" που διοργανώνεται κάθε χρόνο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, από 13 μέχρι 15 Αυγούστου, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, πολυάριθμου κόσμου, άφθονου κρασιού και άφθονου κεφιού (συνεπεία κρασιού). Αν λοιπόν βρεθήτε στην περιοχή αυτό το διάστημα, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη "Γιορτή Κρασιού", να περάσετε μία ή και περισσότερες αξέχαστες βραδιές, φυσικά με τη συντροφιά αυτού του νέκταρ που ονομάζεται "Μαύρο Μεσενικόλα". Φεύγοντας από το χωριό φροντίστε να κάνετε τις προμήθειές σας από το τοπικό οινοποιείο για να έχετε συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Πηγήhttp://www.odigoslimnisplastira.gr/index.php?page=xoria/mesenikolas/