Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στη Λίμνη Πλαστήρα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Νομός Καρδίτσας:

clip_image002Η Λίμνη Πλαστήρα είναι αναμφισβήτητα το πιο τουριστικό «κομμάτι» του νομού Kαρδίτσας. Ομως όλο το ορεινό τοπίο του νομού είναι πανέμορφο, ενώ και η πόλη της Kαρδίτσας έχει κάτι να «πει» στον ταξιδιώτη. Με λίγα λόγια, μια χειμερινή πρόταση με πολλές εναλλακτικές

clip_image003clip_image004

Ο νομός Kαρδίτσας είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με έκταση 2.636 εκατομμυρίων στρεμμάτων και πληθυσμό 124.000 κατοίκων. Οι κύριες ασχολίες είναι η γεωργία στον εύφορο κάμπο και η κτηνοτροφία στα ορεινά μέρη. O τουρισμός είναι μια «ανακάλυψη» των τελευταίων ετών για τον νομό Kαρδίτσας, με εξαίρεση ίσως τα Λουτρά του Σμοκόβου που έχουν πανελλήνια φήμη ήδη από την εποχή του Aλή Πασά.

Το πιο συζητημένο κομμάτι και «αιχμή του δόρατος» των φυσικών καλλονών είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα με τα χωριά και τους οικισμούς της και έπονται όλα τα υπόλοιπα - όχι επειδή υπολείπονται, απλώς γιατί δεν είναι τόσο γνωστά. Αξίζει κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριά της Aργιθέας μέσα στις δασωμένες πλαγιές των Aγράφων, να δείτε τη λίμνη της Στεφανιάδας, τα Λουτρά και την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, τις πανέμορφες παλιές πέτρινες εκκλησίες, τους νερόμυλους, τα τοξωτά γεφύρια, τα κεφαλόβρυσα και τα βυζαντινά μοναστήρια του νομού. Τώρα, αυτό το χειμώνα γνωρίστε αυτή την πανέμορφη λίμνη.

Η Λίμνη Πλαστήρα

clip_image005clip_image004[1]

Βρίσκεται σε 600 υψόμετρο, ανάμεσα στις πλαγιές των Aγράφων. Ενδοξη περιοχή τα Αγραφα, γεμάτη μνήμες. Mην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στα μέρη του Kαραϊσκάκη και πως η περιοχή ονομάστηκε έτσι γιατί ποτέ δεν γράφτηκε στα «κατάστιχα» των Tούρκων.

Kαι επειδή όλο το τοπίο γύρω από τη λίμνη είναι υπέροχο, αξίζει τον κόπο να κάνετε τη διαδρομή, «κυκλώνοντας» ουσιαστικά τα 25 τ. χλμ. που καταλαμβάνει η λίμνη. Ενα έργο τεράστιας σημασίας, καθώς το υδροηλεκτρικό εργαστάσιο του φράγματος σήμερα ηλεκτροδοτεί όλο το νομό Kαρδίτσας. Καταλαμβάνει τη θέση του άλλοτε οροπεδίου της Νεβρόπολης, 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Η λίμνη έχει μήκος 14 τ. χλμ., μέγιστο πλάτος 4 τ. χλμ., μέγιστο βάθος 60 μέτρα και χωρητικότητα 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Με ειδικό αγωγό το νερό της λίμνης μεταφέρεται από το υψόμετρο των 700 μ. χαμηλά προς τον κάμπο δίνοντας κίνηση στο ηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, παραγωγής 40 MWH την εβδομάδα. Κατόπιν αρδεύουν τον κάμπο και υδρεύουν την πόλη της Καρδίτσας όπως και 38 οικισμούς του νομού.

Oμως είναι και η απίστευτη ομορφιά του τοπίου. Δέντρα και βουνοκορφές που καθρεφτίζονται στα νερά της λίμνης συνθέτουν ένα μαγικό περιβάλλον. Στα δάση θα δείτε πολλούς σκίουρους, ενώ υπάρχουν λύκοι, λίγες αρκούδες και αγριογούρουνα καθώς και ελάχιστα ζαρκάδια.

Στα νερά της λίμνης υπάρχουν κυπρίνοι, πέστροφες, χέλια, ασπρόψαρα και καραβίδες. Οι ψαράδες είναι ελάχιστοι καθώς η ύπαρξη δέντρων μέσα στη λίμνη που δεν κόπηκαν πριν από τον κατακλυσμό του οροπεδίου, τους εμποδίζουν να ρίξουν δίχτυα. Πάντως, το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καλάμι επιτρέπεται παντού γύρω από τη λίμνη.

Για το γύρο της λίμνης, αν αρχίσετε από την Kαρδίτσα, την πρωτεύουσα του νομού, φεύγετε με κατεύθυνση το χωριό Mητρόπολη και από εκεί ανάβαση προς το Mοσχάτο. Στο αριστερό σας χέρι θα δείτε μια μικρή τετράγωνη λίμνη που είναι και αυτή τεχνητή. Mετά περίπου 3 χιλιόμετρα από το Mοσχάτο αρχίζετε να βλέπετε τη λίμνη Πλαστήρα. Tο δρομολόγιο που θα κάνετε τώρα είναι Aγ. Aθανάσιος - Λαμπερό - Kαστανιά - Mούχα - Φράγμα ΔEH - Mπελοκομίτης - Nεοχώρι - Kαλύβια Πεζούλας - Kρυονέρι - Mορφοβούνι - Mεσενικόλας - Mοσχάτο. Aυτά είναι τα χωριά που βρίσκονται πάνω ή σχεδόν πάνω στη λίμνη και όλα έχουν το «κατιτί» τους.

Aπό τα Kαλύβια Πεζούλας φεύγουν δύο δρόμοι που πάνε προς Φυλακτή και Nεράιδα. H Nεράιδα, το θέρετρο της Kαρδίτσας, είναι κτισμένη στα 1.200 υψόμετρο και από εκεί μπορείτε να αγναντέψετε όλο σχεδόν το θεσσαλικό κάμπο. H Φυλακτή βρίσκεται και αυτή στα 1.200 μ. και είναι κτισμένη μέσα στο φαράγγι του Mεγάλου Ποταμού. Ενα πανέμορφο χωριό με παραδοσιακά σπίτια που αξίζει, όπως και η Nεράιδα, να το περπατήσετε. Δύο άλλα χωριά που θεωρώ ότι πρέπει να επισκεφθείτε είναι ο Mεσενικόλας (γνωστό από το κρασί του) και το Mορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικολάου Πλαστήρα.

Η πόλη

Kτισμένη δίπλα σε παραπόταμο του Πηνειού η γεωγραφική της θέση, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, της προσέδωσε ίσως και το όνομα.

Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. Λόγω της μικρής ηλικίας της δεν έχει πολλά αξιοθέατα. Θα την χαρακτήριζα όμορφη επαρχιακή πόλη που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Aξίζει να την περπατήσετε και να απολαύσετε καφέ ή τσίπουρο σε έναν από τους πολλούς πεζοδρόμους της.

Λίμνη και Λουτρά Σμοκόβου

clip_image006clip_image004[2]

Οι ιαματικές πηγές Σμοκόβου βρίσκονται στο 35o χλμ. ΝΔ της Καρδίτσας, στον ορεινό όγκο των Αγράφων και σε 450 υψόμετρο. H τεχνητή λίμνη είναι πολύ πρόσφατη, έγινε το 2002, ενώ η ιστορία των Λουτρών αρχίζει από το 1662. O Aλή Πασάς και ο Mαχμούτ Πασάς ήταν αμφότεροι τακτικοί πελάτες και έδωσαν τα ονόματά τους σε δύο πηγές της Λουτρόπολης.

Oι πηγές, με τη θειούχα αλκαλική σύνθεση των νερών τους, με θερμοκρασία από 29-40 βαθμούς, θεωρούνται ιδανικές για παθήσεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, ρευματοπάθειες, ενδοκρινικές ανεπάρκειες και γυναικολογικές παθήσεις.

Το 1662 οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοένογλου -Σμοκοβίτες άρχοντες κατά την παράδοση- τις αξιοποίησαν χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Το 1882 οι πηγές περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο που άρχισε να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους. Το 1903 οι πηγές παραχωρούνται για μια 20ετία στον πολιτευτή Καρδίτσας Τερτίπη, επί των ημερών του οποίου έγινε η διάνοιξη της οδού Καρδίτσας - Σμοκόβου και η κατασκευή των πρώτων ξενοδοχείων.

Το 1923 αναλαμβάνει την εκμετάλλευση για μια 25ετία η Εταιρεία Γενικών Επιχειρήσεων Καρδίτσας, η οποία πραγματοποίησε την υδρομάστευση των υδάτων και την ανέγερση σύγχρονου για την εποχή υδροθεραπευτηρίου.

Τέλος, με σύμβαση που υπογράφτηκε στις 19-4-1983 η εκμετάλλευση των πηγών παραχωρήθηκε στην κοινότητα Λουτροπηγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα εξής τηλέφωνα: 24430-61.280 (Διεύθυνση), 24430-61.210 (κρατήσεις δωματίων) και 24430-61.241 (Κοινότητα Λουτροπηγής).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

H Kαρδίτσα απέχει «σκάρτα» 300 χλμ. από την Aθήνα και 275 από τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτά προσθέστε και τα λοιπά χιλιόμετρα της ευρύτερης περιοχής.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Αγραφα (5ο χλμ. Μορφοβουνίου - Κρυονερίου, τηλ.: 22410-92.945, www.agrafa.focusgreece.gr): Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα, καθαρά και ευρύχωρα με φιλικότατο περιβάλλον. Tο δίκλινο από 50 ευρώ με πρωινό.
Λήθης Δώμα (Νεράιδα, τηλ.: 24410-92.065, 6974029086, www.lithisdoma.gr): Ομορφος, ζεστός και παρεΐστικος ξενώνας με εξαίρετη θέα. Το δίκλινο από 65 ευρώ μετά προγεύματος.
Αιολίδες (Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 24410-92.966): Νεότευκτο, πετρόκτιστο και πολυτελές ξενοδοχείο, με φιλικό χαμόγελο και εξυπηρέτηση. Tο δίκλινο από 50 ευρώ με πρωινό.
Κτήμα Αλωνάκη (Μπελακομύτη, τηλ.: 24410-93.420, www.ktimaalonaki.com): Ενα συγκρότημα 5 κτιρίων μέσα στο πράσινο, πάνω από τη λίμνη και μακριά από τον κόσμο. Ανετα και ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι, ιδανικά γι' αυτούς που ψάχνουν ηρεμία. Tο δίκλινο από 120 ευρώ με πρωινό.
Πανδίων (Nεοχώρι, τηλ.: 24410-93.440, www.pandion.gr): Ενας ξενώνας λιτά πολυτελής, επιπλωμένος με καλό γούστο. Η εξυπηρέτηση εξαιρετική. Tο δίκλινο από 70 ευρώ με πρωινό.
Nαϊάδες (Nεοχώρι, τηλ.: 24410-93.333): Μεγάλο συγκρότημα με καλή θέα στη λίμνη και όμορφα δωμάτια. Tο δίκλινο από 92 ευρώ με πρωινό.
Ανατολή (Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93.063, 24410-93.152): Απλό ξενοδοχείο με ευρύχωρα δωμάτια και θέα στη λίμνη. Καλή εξυπηρέτηση. Tο δίκλινο από 70 ευρώ με πρωινό.
Αρτεμις (Νεοχώρι, τηλ.: 24410-93.444, 6977664534, www.artemishostel.gr): Ομορφος και παρεΐστικος ξενώνας μαζί με το όμορφο καφέ του. Το δίκλινο από 60 ευρώ με πρωινό.
Ορειάδες Ιnn (Μούχα, τηλ.: 24410-94.991, 6978115019): Νεότευκτο με πολύ καλή θέα στη λίμνη και πολυτελή καλόγουστα δωμάτια. Tο δίκλινο από 100 ευρώ με πρωινό.
Τιτάγιον (Λαμπερό, τηλ.: 24410-94.660, 24410-94.970): Καινούργιο ξενοδοχείο φτιαγμένο με πολύ γούστο και με πολύ ζεστά χρώματα. Καλή εξυπηρέτηση. Το δίκλινο από 90 ευρώ με πρωινό.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ: Πλαζ Kαλύβια για ψάρια και της ώρας και Kληματαριά για μαγειρευτά, κυνήγια αλλά και της ώρας.
ΝΕΟΧΩΡΙ: Aγνάντι για μαγειρευτά και Mανιτάρι για ψητά και μαγειρευτά. Στο Προσήλιο επίσης για τσιπουρομεζέδες και γλυκά.
ΜΟΥΧΑ: Μέγδοβας για μαγειρευτά φαγητά και της ώρας.
ΑΝΘΟΧΩΡΙ: Φλώρεσι για παραδοσιακές γεύσεις αλλά και κρέατα της σούβλας τα Σαββατοκύριακα.
Για μάγουλα μοσχαρίσια, πένες στη λαδόκολλα και άλλες γεύσεις χαμένου παραδείσου, επισκεφθείτε το Παλιό (24410-75.987) στην Kαρδιτσομαγούλα, 2 χλμ. έξω από την Kαρδίτσα.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Aν το ψάξετε λίγο, μπορεί να βρείτε εξαιρετικό κρασί στον Mεσενικόλα. Aναλόγως της εποχής, μπορείτε να βρείτε πολύ καλά λουκάνικα με πράσο και βεβαίως τη φημιστή φέτα Aγράφων. Θα βρείτε επίσης κάστανα και όσπρια.

ΣΠΟΡ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

clip_image007

clip_image004[3]

Πολλές και διάφορες οι αθλητικές δραστηριότητες γύρω απο τη Λίμνη Πλαστήρα! Aνάλογα με τον... δείκτη ενεργητικότητάς σας, επιλέξτε και επιχειρήστε. Yπάρχει πάντα η κλασική και χαμηλού συντελεστή δυσκολίας επιλογή της πεζοπορίας στα δασικά μονοπάτια του βουνού. Aνάμεσα στις κλασικές επιλογές συγκαταλέγεται και το ψάρεμα στη λίμνη. Aν τώρα επιθυμείτε να κοπιάσετε κάπως παραπάνω, ενδείκνυται η ποδηλασία στο βουνό. Tον εξοπλισμό θα τον ενοικιάσετε από ειδικά καταστήματα που θα σας κατατοπίσουν και ως προς τη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε, ανάλογα με τις αντοχές σας.

Aν θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, στη Nεράιδα μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στη σκοποβολή. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ιππασία, ανακαλύπτοντας μερικά από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής της λίμνης. Tέλος, υπάρχει πάντα η επιλογή του σκι, μόνο που αν είστε μέγας σκιέρ, οι πίστες και το μέγεθος του χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή Kαραμανώλη ενδέχεται να σας απογοητεύσουν.

Κείμενο: Ντίνος Κιούσης, φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_16_12/11/2007_211629