Όμορφες γωνιές στη χειμωνιάτικη Ελλάδα

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Η διάθεσή μας για ταξίδια δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη. Αρκεί βεβαίως να μας προκαλέσει μια γωνιά πιο ζεστή και πιο όμορφη από τη δική μας. Και αυτές οι γωνιές δεν λείπουν από τη χειμωνιάτικη Ελλάδα. Γωνιές όμορφες, ρομαντικές, αρωματισμένες από τη μυρωδιά του καμένου ξύλου στο τζάκι, τυλιγμένες στο μυστήριο των περασμένων καιρών, ανοιχτά παράθυρα, παρά το κρύο, σε ένα υπέροχο τοπίο που τώρα αποκτά μια ξεχωριστή αίσθηση, αόρατη τις άλλες εποχές.

Μονεμβασιά

Σε ένα από τους λίγους ανοιχτούς χώρους της παλιάς πόλης της Μονεμβασιάς, στην Πέρα Τάπια, δίπλα στην εκκλησία της Παναγιάς της Χρυσαφίτισσας, ο ξενώνας «Κελιά» του ΕΟΤ περιτυλίγει με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του κάστρου και τη διαμονή του επισκέπτη. Τα τείχη και οι καστρόπορτες, τα στενά πλακοστρωμένα δρομάκια, τα πετρόκτιστα σπίτια που βλέπουν προς την ανατολή, οι πάμπολλες βυζαντινές εκκλησίες συνθέτουν ένα σκηνικό αλλοτινών καιρών που μπροστά του ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνεννοείται χαμηλόφωνα.

Το πετρόκτιστο κτίριο με τις ξύλινες επενδύσεις στο εσωτερικό του και την εσωτερική αυλή με τις τεράστιες συκιές ήταν πράγματι κάποτε κελιά της εκκλησίας που ο ΕΟΤ μετέτρεψε σε ξενώνα. Εξωτερικά διατηρεί την αρχική μορφή του και οι απαραίτητες μετατροπές έγιναν μόνο στο εσωτερικό, αλλά και αυτές με σεβασμό στην ατμόσφαιρα του κάστρου. Διαθέτει 11 δωμάτια, ορισμένα μάλιστα με τζάκι, μιας ώς και έξι κλινών.

* Πληροφορίες: τηλ. 0732/61520.

Αρεόπολη

ΛΙΜΕΡΙ του θεού του πολέμου Αρη ή πόλη των αέρηδων; Οποια εκδοχή και αν διαλέξεις για την καταγωγή της πύλης της Μάνης, της Αρεόπολης, θα είναι μέσα στην πραγματικότητα. Αυτή την εποχή όμως όπου οι αέρηδες σαρώνουν το πέτρινο τοπίο της μάλλον κυριαρχεί η δεύτερη. Τα στενά σοκάκια, τα όμορφα σπίτια, παλιά και καινούργια, τα οποία συνήθως κτίζονται με σεβασμό στο τοπίο, οι δύο διαδοχικές πλατείες με τις εκκλησίες, οι ονομαστοί πύργοι κάνουν ατμοσφαιρικό αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό των 1.000 κατοίκων, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος από την πλευρά του Μεσσηνιακού κόλπου. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί γρήγορα προς τα βόρεια, προς το Λιμένι και το Οίτυλο ή κατά τον Νοτιά προς τα σπήλαια του Δυρού ως το Ταίναρο και να απολαύσει την επιβλητικότερη αυτή την εποχή μελωδία της σιωπής της Μάνης.

Αξίζει βέβαια να μείνει κανείς στον εντυπωσιακό Πύργο Καπετανάκου, τον οποίο ο ΕΟΤ έχει διαμορφώσει σε παραδοσιακή πανσιόν. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα μανιάτικης αρχιτεκτονικής που χτίστηκε το 1865. Διαθέτει έξι δωμάτια και 18 κλίνες. Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί είναι ενός παραδοσιακού φιλόξενου μανιάτικου σπιτιού, με το πρωινό, π.χ., να σερβίρεται σε ένα μεγάλο τραπέζι κοινό για όλους.

* Πληροφορίες: τηλ. 0733/51233.

Δημητσάνα

Στην ορεινή Αρκαδία, η πυριτιδαποθήκη της Επανάστασης του 1821, εξακολουθεί και σήμερα να προκαλεί ειρηνικές «εκρήξεις» ομορφιάς. Χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με πετρόκτιστα σπίτια, περίτεχνα λαξεμένες καμάρες, κόκκινες κεραμοσκεπές και λιθόστρωτα καλντερίμια απλώνεται σε μια λοφογραμμή στις παρυφές του ελατοσκέπαστου Μαινάλου με θέα ως πέρα στον κάμπο της Μεγαλόπολης. Εδώ ο επισκέπτης δυσκολεύεται να αποδράσει από τα στενοσόκακα της ιστορίας και της παράδοσης που κινούνται αιώνες τώρα παράλληλα με τον Λούσιο ποταμό και περνούν έξω από τα σπίτια ­ τα οποία διατηρούνται ακόμη ως αξιοθέατα ­ εθνικών μορφών όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'.

Αυτή η ατμόσφαιρα τυλίγει και τον Ξενώνα Καζάκου του ΕΟΤ, ο οποίος στεγάζεται σε ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι της Δημητσάνας, εξαιρετικό δείγμα της τέχνης των μαστόρων της πέτρας που άνθησε στην περιοχή. Καμωμένος από πελεκητή πέτρα, με καμάρες και εσωτερική αυλή, δένει αρμονικά με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και την εκκλησία που είναι δίπλα του. Διαθέτει δύο δίκλινα δωμάτια, ένα τρίκλινο και δύο τετράκλινα και προσφέρει και πρωινό.

* Πληροφορίες: τηλ. 0795/22218-9.

Κρέντη

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ των Αγράφων και ίσως η πιο αντιπροσωπευτική. Εδώ, από την πλευρά της Ευρυτανίας, το τοπίο είναι τόσο μοναχικό ώστε η «σιωπή» του είναι και η ακαταμάχητη γοητεία του. Το χωριό Κρέντης (40 χλμ. από το Καρπενήσι) είναι η πιο προωθημένη βάση για να εξορμήσει ο επισκέπτης προς την κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού και να φθάσει μέσα σε ένα επιβλητικό και άγριας ομορφιάς τοπίο ως το χωριό Αγραφα. Γύρω από τον Κρέντη υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή η οποία τροφοδοτεί συνεχώς τον πεζοπόρο με πανοραμικές εικόνες της λίμνης των Κρεμαστών.

Ο καλύτερος οδηγός για αυτή τη διαδρομή είναι ο Αργύρης Μάκκας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτά τα μονοπάτια. Τώρα μαζί με τον αδελφό του Γιώργο έχουν δημιουργήσει εδώ στην άκρη του «πολιτισμένου» κόσμου ένα φιλόξενο καταφύγιο για τους μοναχικούς εραστές της παρθενικότητας της φύσης. Ο ξενώνας διαθέτει και εστιατόριο με ξεχωριστή σπεσιαλιτέ τις ψητές πέστροφες.

* Πληροφορίες: τηλ. 0237/31350

Λίμνη Πλαστήρα

Η ΠΕΡΙΟΧΗ της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα είναι μια από τις ωραιότερες γωνιές του ορεινού όγκου των Αγράφων. Αρκεί να διατρέξει κανείς μια καταπράσινη διαδρομή 25 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας για να βρεθεί μπροστά σε μια ξεχωριστή εικόνα που ίσως ούτε καν φανταζόταν ότι υπήρχε εκεί. Μια πανέμορφη λίμνη αγκαλιασμένη από βουνοκορφές, με τα έλατα, τις βαλανιδιές και τις καστανιές να φθάνουν ως τις όχθες της. Την εικόνα συμπληρώνουν τα παραδοσιακά χωριά γύρω από τη λίμνη και τα μνημεία, όπως τα μοναστήρια της Κορώνας και της Παναγιάς της Πελεκητής.

Ο ξενώνας Αγνάντι είναι όνομα και πράγμα. Κτισμένος σε ένα μπαλκόνι πάνω από τη λίμνη, στο χωριό Νεοχώρι, προσφέρει από τις βεράντες και τα παράθυρά του την πιο εντυπωσιακή θέα της. Στο τζάκι η φωτιά είναι πάντα αναμμένη και στην τραπεζαρία σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά της περιοχής, όπως οι πίτες «μπατζίνα» με καλαμποκάλευρο, αβγά και τυρί, «πλαστός» με καλαμποκάλευρο επίσης, χόρτα και τυρί, πέστροφα στα κάρβουνα, «τηγανιά», σπιτικός μπακλαβάς κ.ά. Ο ξενώνας διαθέτει 14 δωμάτια.

* Πληροφορίες: τηλ. 0441/93190-1.

Καστανιά

ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΝΟΤΙΕΣ παρυφές της Πίνδου, κοντά στις πηγές του Αχελώου, του Ασπροποτάμου όπως τον ξέρουν οι ντόπιοι, το πράσινο βρίσκει την αποθέωσή του. Το δάσος από καστανιές, καρυδιές και έλατα σκιάζει γάργαρα νερά, παραδοσιακά χωριά, πέτρινα γιοφύρια και παλιές εκκλησίες, με πιο εντυπωσιακή εκείνη του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά. Η Καστανιά απέχει 34 χλμ. από την Καλαμπάκα και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την εξερεύνηση ολόκληρης της περιοχής του Ασπροποτάμου. Αμάραντος, Στεφάνι, Δολιανά, Κρανιά, Καλλιρρόη είναι οι σταθμοί μιας υπέροχης διαδρομής και αν ο χειμώνας το επιτρέπει, ο επισκέπτης μπορεί να μπει στον χωματόδρομο που ακολουθεί το ποτάμι συνδέοντας το Κατάφυτο και την Ανθούσα για να φθάσει ακόμη πιο κοντά στις πηγές του Ασπροποτάμου, στο Χαλίκι, που οι βλάχοι τσέλιγγες κάτοικοί του το εγκαταλείπουν το φθινόπωρο για να κατεβάσουν τα κοπάδια τους στα χειμαδιά του Θεσσαλικού κάμπου.

Ζεστό καταφύγιο μετά από αυτές τις εξορμήσεις είναι το ξενοδοχείο του Μανάκου στην Καστανιά. Χώρος με τις πινελιές της παράδοσης αλλά και όλων των σύγχρονων ανέσεων, καταγράφεται στα «συν» αυτής της περιοχής. Διαθέτει 60 κλίνες και ορισμένα δωμάτια έχουν δική τους, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και σαλόνι με τηλεόραση. Στο εστιατόριο προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία από πίτες και άλλες παραδοσιακές γεύσεις, από τις οποίες δεν εξαιρείται και το τοπικό τσίπουρο.

* Πληροφορίες: τηλ. 0432/61070-1.

Μετέωρα

ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ τοπίο των Μετεώρων με την επιβλητική ατμόσφαιρα των βράχων και των μοναστηριών δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες συστάσεις. Το Καστράκι είναι το πιο κοντινό χωριό και ο Ξενώνας Δούπιανη το πιο κοντινό κατάλυμα σε αυτό το τοπίο. Ο καινούργιος αυτός ξενώνας βρίσκεται κυριολεκτικά στη ρίζα των βράχων, σε μια όμορφη και ήσυχη περιοχή δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στα μοναστήρια. Εχει την πιο πανοραμική θέα προς το χωριό και τους βράχους. Η φιλοξενία που προσφέρεται είναι παραδοσιακή.

* Πληροφορίες: τηλ. 0432/75326, 24078.

Μακρυνίτσα

Η ΦΥΣΗ και οι παραδοσιακοί οικισμοί του Πηλίου είναι μια ισχυρή πρόκληση για τον επισκέπτη. Εξίσου προκλητικές είναι όμως και η ζεστασιά, η διακόσμηση και η ατμόσφαιρα των πηλιορείτικων αρχοντικών τα οποία έχουν μετατραπεί σε ξενώνες. Οταν το μάτι χορταίνει από τις τόσο πυκνές χειμωνιάτικες εικόνες, οι τεταμένες αισθήσεις αναζητούν τη γαλήνη και την ξεκούραση σε αντάξιους χώρους που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία που έχει αποκομίσει ο επισκέπτης. Και η διαμονή σε ένα πηλιορείτικο αρχοντικό δεν είναι τίποτε λιγότερο από την ολοκλήρωση της ισχυρής συγκίνησης που προσφέρει η θαυμάσια εξωτερική όψη του. Επιβλητικά κτίσματα, δείγματα ιδιότυπης αρχιτεκτονικής, με στενά παράθυρα, πλακόστρωτες στέγες και πλούσια εξωτερική και εσωτερική διακόσμηση μεταφέρουν στις μέρες μας την αρχοντιά αλλοτινών καιρών.

Στη Μακρυνίτσα, το χωριό με τα τόσο πλούσια αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι φυσικό να υπάρχουν πολλά τέτοια αρχοντικά - ξενώνες τα οποία αναπαράγουν την ξεχωριστή αίσθηση του Πηλίου. Ενα από αυτά είναι το Αρχοντικό Ρεπανά, που χτίστηκε το 1858. Διαθέτει έξι υπνοδωμάτια με λουτρό, δύο από τα οποία έχουν δικό τους τζάκι. Σε ξεχωριστό κτίριο υπάρχουν επίσης άλλα δύο υπνοδωμάτια με καθιστικό, κουζίνα και λουτρό τα οποία μπορεί να νοικιάσει και μία μόνο παρέα. Από το καθιστικό του αρχοντικού με το ζεστό τζάκι η θέα προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο είναι μαγευτική.

* Πληροφορίες: τηλ. 0421/99548, 99067.

Βυζίτσα

ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ πολύβουα χωριά του Πηλίου η Βυζίτσα, αν και απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τις Μηλιές, σου επιτρέπει να βυθιστείς με την ησυχία σου στον χειμώνα και να τον απολαύσεις. Πνιγμένοι στα πλατάνια οι εντυπωσιακοί πύργοι καθώς και τα αρχοντικά πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής διαγράφουν ένα περιβάλλον έντονα παραδοσιακό. Αυτή η μυρωδιά της παράδοσης και του καμένου ξύλου στο τζάκι δημιουργούν την πιο ζεστή ατμόσφαιρα, ακόμη και όταν το χωριό είναι σκεπασμένο με χιόνια. Η Βυζίτσα συνδέεται με καλντερίμι με το επίνειό της, τα Καλά Νερά, που είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή για τους πεζοπόρους.

Ενα από τα πολλά αρχοντικά που με επέμβαση του ΕΟΤ αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε ξενώνες είναι το τριώροφο Αρχοντικό Καραγιαννόπουλου. Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Διατηρήθηκαν τα οχυρωματικά χαρακτηριστικά του όπως οι πολεμίστρες και τα καγκελόφραχτα παράθυρα, καθώς και ο πλούσιος ξυλόγλυπτος εσωτερικός διάκοσμος. Το αρχοντικό διαθέτει έξι δωμάτια και προσφέρει πρωινό.

* Πληροφορίες: τηλ. 0423/86717.

Δαδιά

Η ΟΜΟΡΦΙΑ, το μυστήριο και η μαγεία των ελληνικών δασών συμπυκνώνονται στο δάσος της Δαδιάς. Σε αυτόν τον μοναδικό θησαυρό της φύσης με την πλούσια βλάστηση και τις άγνωστες όψεις της άγριας ζωής υπάρχει για τους ταξιδιώτες ένας μικρός γραφικός παραδοσιακός κοινοτικός ξενώνας που βρίσκεται στο χωριό της Δαδιάς, στην άκρη του μεγάλου δάσους. Πρόκειται για έναν ήσυχο τόπο όπου κατοικούν περίπου 200 οικογένειες. Η περιοχή είναι μεγάλης οικολογικής σημασίας και προστατευόμενη. Γι' αυτό για την περιήγηση στο δάσος ο επισκέπτης πρέπει να ενημερωθεί από το Κέντρο Πληροφόρησης (με βίντεο, διαφάνειες και έντυπο υλικό). Για εκείνους που προτιμούν κάτι πιο οργανωμένο υπάρχουν ξεναγοί που οδηγούν τους περιηγητές στην ταΐστρα των αρπακτικών πουλιών. Αξίζει να σημειωθεί πως, από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών που ενδημούν στην Ευρώπη, τα 19 φωλιάζουν μέσα στα όρια του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς. Ο ξενώνας μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα.

* Τιμή δίκλινου: 7.000 δρχ.
Πληροφορίες: 0554-32263.

Νυμφαίο

ΣΕ ΜΙΑ από τις ωραιότερες γωνιές του όρους Βίτσι, στον Νομό Κοζάνης, σε ύψος 1.350 μέτρων βρίσκεται το Νυμφαίο, ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός (χαρακτηρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση). Τα σπίτια βρίσκονται σε τέλεια αρμονία με την πλούσια βλάστηση διατηρώντας πολλά στοιχεία από τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Ο επισκέπτης κινείται μέσα σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Λίγα χιλιόμετρα πριν από το χωριό, στον Φανό, βρίσκεται ο Κτηνιατρικός Σταθμός όπου φιλοξενούνται οι τραυματισμένες καφέ αρκούδες. Αφού γιατρευτούν παίρνουν τον δρόμο για τον Δασικό Σταθμό (ανοιχτός στο κοινό) του Νυμφαίου, μια μεγάλη περιφραγμένη έκταση όπου τα χαριτωμένα θηλαστικά βρίσκονται σε ημιάγρια κατάσταση. Ο επισκέπτης αξίζει να μείνει στον ξενώνα La Moara, ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει 28 άτομα.

Πληροφορίες: 031-287626.

Καλάβρυτα

ΚΩΜΟΠΟΛΗ ιστορική τα Καλάβρυτα, συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πολύ κόσμο λόγω του χιονοδρομικού κέντρου στον Χελμό αλλά και της φυσικής ομορφιάς του τοπίου. Το φαράγγι του Βουραϊκού, που μπορεί κανείς να διασχίσει με τον οδοντωτό, η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με το ονομαστό πεστροφείο αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα της περιοχής. Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε στα Καλάβρυτα, αναζητήστε τον ξενώνα «Δρυάδες» στη μέση ενός όμορφου κήπου. Ο αρμονικός συνδυασμός του ξύλου με την πέτρα, τα παραδοσιακά χαγιάτια με θέα στον Χελμό ή στα Καλάβρυτα, οι δύο σοφίτες που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν και οικογένειες, αλλά και τα ζεστά χρώματα που διαφοροποιούνται από όροφο σε όροφο αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά του ξενώνα..

Πληροφορίες: 0692-23841.

Πρέσπες

ΜΙΚΡΗ και Μεγάλη Πρέσπα. Στα υγρά σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, 850 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ακτές συχνά βραχώδεις και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μεγαλύτερο χωριό της περιοχής ο Αγιος Γερμανός, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις λίμνες. Οι τέσσερις αναπαλαιωμένοι ξενώνες του Γυναικείου Αγροτοτουριστικού Συνεταιρισμού αποτελούν καλή επιλογή για όσους τολμήσουν να φθάσουν ως εδώ. Ξύλινα πατώματα και ταβάνια, θέρμανση με ξυλόσομπες (μόνο ο τέταρτος ξενώνας διαθέτει κεντρική), πρωινό με προϊόντα της περιοχής, κουρτίνες υφαντές και μια υπέροχη θέα στη λίμνη εγγυώνται ευχάριστη διαμονή στο κλίμα καιρών αλλοτινών. Αν ο καιρός είναι καλός, επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα με τις βυζαντινές εκκλησίες, καθώς και την εκκλησία της Παναγιάς της Ελεούσας που βρίσκεται μέσα σε σπηλιά στη Μεγάλη Πρέσπα με τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Πληροφορίες: 0385-51320.