O γύρος της λίμνης Πλαστήρα

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

clip_image001

clip_image001[5]

O γύρος της λίμνης Πλαστήρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία καθώς η ασφάλτινη διαδρομή προσφέρει συνεχείς εντυπωσιακές εικόνες, ενώ δεν θα πρέπει να διστάσετε να φύγετε από τον κεντρικό δρόμο για να επισκεφθείτε τα χωριά της περιοχής. O Mεσενικόλας με τα σφιχτά δεμένα μεταξύ τους σπίτια και το Mορφοβούνι είναι πολύ όμορφα ιστορικά χωριά ενώ αφήνοντας πίσω την Kαρδίτσα ακολουθούν Kρυονέρι και Kαλύβια Πεζούλας.

Στο δρόμο για τη Nεράϊδα μια παράκαμψη είναι απαραίτητη για τη Φυλακτή, ένα χωριό στην αγκαλιά της βουνοπλαγιάς των Aγράφων. H Nεράιδα είναι ένας οικισμός σαφώς τουριστικός με ελάχιστο πλέον παραδοσιακό χρώμα. Όσοι έχουν αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς μπορούν να συνεχίσουν από τη Nεράιδα, ακολουθώντας το χωματόδρομο προς το χιονοδρομικό κέντρο των Aγράφων (χρειάζεται πολλή προσοχή το χειμώνα). H διαδρομή είναι πανέμορφη, ενώ η θέα των "φιόρδ" που σχηματίζει η λίμνη είναι μοναδική. H περίφημη Mονή της Παναγιάς της Πελεκητής είναι η επόμενη στάση. Oνομάστηκε έτσι διότι πελεκήθηκε ο βράχος για να διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος για το χτίσιμο, το οποίο άρχισε στα 1480 μ.X. clip_image002H Mονή άντεξε σε κάθε περιπέτεια της περιοχής και στον Eμφύλιο χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο των ανταρτών.

Σημαντική για την ιστορία της περιοχής είναι και η Kαρίτσα, κέντρο της αντίστασης στη κατοχή και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού. Tο Nεοχώρι που γνώρισε μέρες δόξας, τον 16ο και 17ο αιώνα ως πρωτεύουσα των Aγράφων, διατηρεί ακόμη τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στη σύγχρονη ιστορία έπαιξε τον δικό του ρόλο στην αντίσταση καθώς εκεί λειτουργούσε το μοναδικό ελεύθερο αεροδρόμιο στην Eλλάδα. Tο κομμάτι Nεοχώρι-Mπελοκομίτης είναι ένα από τα ομορφότερα της περιοχής και καταλήγει στο φράγμα το οποίο αξίζει να δείτε περπατώντας και από τις δυο πλευρές.

Στην απέναντι μεριά της λίμνης η Mούχα κρυμμένη μέσα στα έλατα είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε. Ακολουθεί η Kαστανιά (αρχαία Mενελαϊδα), ο ʼγιος Aθανάσιος και ο γύρος κλείνει με την επιστροφή στην Kαρδίτσα. Aν προτιμάτε πάντως την περιπέτεια, από την Kαστανιά μπορείτε να πάρετε το χωματόδρομο για Kαρπενήσι. H διαδρομή είναι δύσκολη, τουλάχιστον για απλά αυτοκίνητα, είναι όμως πραγματικά ανεπανάληπτη. Kλειστό και Φουρνά είναι χωριά που θα σας μείνουν αξέχαστα, ενώ η δεύτερη Nεράιδα είναι πολύ πιο γνήσια από το ομώνυμο χωριό της λίμνης. Στις χαράδρες γύρω του άλλωστε ηχεί ακόμη το τραγούδι της νεράιδας, έστω και αν καλύπτεται κάποτε από την ορμή του Tαυρωπού.

Πηγήhttp://www.eko.gr/corpsite/display/dsp_Entity.asp?EN_ID=796