Λίμνη Πλαστήρα: Ταξίδι γεμάτο δραστηριότητες

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Κατάφυτες πλαγιές που καθρεφτίζονται στα ακίνητα νερά, όμορφα χωριά που αναπτύσσονται κυρίως στη δυτική όχθη της λίμνης όπως το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας και ο Μπελοκομίτης και άλλα που την κοιτούν αφ΄ υψηλού, θρησκευτικά μνημεία άγνωστα στο ευρύ κοινό και δραστηριότητες που δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο όπως η κωπηλασία, οι βόλτες με ποδήλατο βουνού στις όχθες της και τους γύρω δασικούς δρόμους, οι πεζοπορίες στο δίκτυο του εκπαιδευτικού δάσους Μπελοκομίτη και αλλού.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ...

* Κάνετε τον γύρο της λίμνης με αυτοκίνητο. Η διαδρομή έχει μήκος περίπου 70 χλμ. και περνά από τα πιο τουριστικά παραλίμνια χωριά. Οι διακλαδώσεις του δρόμου οδηγούν σε εξίσου όμορφα χωριά που έχουν θέα στη λίμνη.
* Επιδοθείτε σε δραστηριότητες στη λίμνη. Μπορείτε να κάνετε Ρedalo (υδροποδήλατο), canoe-kayak, ποδήλατο βουνού σε δασικούς δρόμους ή γύρω από τη λίμνη, ιππασία, τζιπάδα ή περπάτημα, τοξοβολία και εκδρομές σε φαράγγια. Η λίμνη Πλαστήρα άλλωστε ήταν ένα από τα τρία προπονητικά κέντρα για ποδήλατο βουνού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οπότε χαράχθηκαν και σηματοδοτήθηκαν αρκετές ποδηλατικές διαδρομές.
* Γνωρίσετε το φράγμα της λίμνης. Την ιδέα για την κατασκευή του είχε ο Νικόλαος Πλαστήρας ήδη από το 1925 αν και οι εργασίες τελικά ολοκληρώθηκαν το 1959. Το φράγμα με μήκος 220 μ. και ύψος 83 μ. συγκράτησε τα νερά του Ταυρωπού τα οποία κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν την λίμνη Ταυρωπού.
* Δείτε τη Μονή Πέτρας και την Παναγιά Πελεκητή. Η Μονή Πέτρας βρίσκεται 5 χλμ. μετά τον Άγιο Αθανάσιο και είναι ένας εντυπωσιακός πετρόκτιστος ναός του 1553 με υπέροχα «καθαρισμένες»αγιογραφίες. Η λαξεμένη στον βράχο Παναγιά Πελεκητή βρίσκεται μετά την Καρίστα, σε υψόμετρο 1.400
και έχει δύο ναούς: της Αναλήψεως και της Παναγίας και οι δύο κτισμένες το 1640.
* Περπατήσετε το οικολογικό μονοπάτι Μ3 5400 3150. Θα ξεκινήσετε από τη θέση Ζυγογιανναίικα κι ύστερα από 2,5 χλμ. πεζοπορίας θα φτάσετε στο παρατηρητήριο της περιοχής, απ΄ όπου θα απολαύσετε εκπληκτική θέα προς τη λίμνη.

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Λαμπερό θα βρείτε «Το Τσαρδάκι» για ψητά από δικά τους κρέατα, σπιτικές πίτες και ωραίο τσίπουρο, τον «Μπάμπη Ζέρβα» για πέστροφες ή κρεατικά και το «Πέτρινο» , στην Πλαζ, για ψάρια και άλλους μεζέδες δίπλα στο νερό. Στο Νεοχώρι «Ο Κελεπούρης» θεωρείται από τις καλύτερες ταβέρνες στην περιοχή ενώ καλά είναι το «Μανιτάρι» και «Το κουτούκι».
Στα Καλύβια Πεζούλας θα βρείτε το εξαιρετικό «Φαγοτόπι» και το «Ζαρνάβαλο».