Λίμνη Πλαστήρα: Στα ψηλά βουνά...των λιμνών

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Λίμνη Πλαστήρα

Στην αγκαλιά των Θεσσαλικών Αγράφων η λίμνη Πλαστήρα με τις κατάφυτες πλαγιές που κατεβαίνουν ως τα σκουροπράσινα νερά και τους παραλίμνιους οικισμούς, παραμένει ένα από τα πιο ειδυλλιακά τοπία και το καλοκαίρι. Οι δροσερές όχθες και τα μικρά νησάκια είναι πρόκληση για τους εξερευνητές επισκέπτες. Μπορείτε να απολαύσετε τη βαρκάδα στα ήρεμα νερά με τα διθέσια κανό-καγιάκ (θα τα νοικιάσετε από τα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού που εδρεύουν στην περιοχή), αλλά και να κάνετε οδικές διαδρομές που θα σας φέρουν σε αξιόλογα μοναστήρια και απομονωμένα χωριά. Μοναδική εμπειρία είναι και ο γύρος της λίμνης με ορειβατικό ποδήλατο.

Που θα μείνετε;

  • Στο Νεοχώρι: στα ξενοδοχεία Ναϊάδες (24410 93330, Αγνάντι(24410 93190), Πανδίων (24410 93440), Αρχοντικό Ζακόνι (24410 93433).
  • Στη Νεράιδα: στον ξενώνα Νικόλαος Πλαστήρας (24410 92460).
  • Στα Καλύβια Πεζούλας: στις Αιολίδες (24410 92266) και στην Ακρολιμνιά (24410 92495).

Λίμνη Κρεμαστών
Χωμένη στην αγκαλιά του ορεινού όγκου των Αγράφων συγκεντρώνει τα νερά τεσσάρων ποταμών, του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και του Τρικεριώτη, και είναι εύκολα προσβάσιμη από το Καρπενήσι και το Αγρίνιο. Δυο μεγάλες γέφυρες, της Επισκοπής και της Τατάρνας, ενώνουν τις όχθες της. Η βαρκάδα με κανό-καγιάκ είναι ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε την ήρεμη ομορφιά της λίμνης. Εκπληκτική θέα όμως έχετε και από τη Μονή Τατάρνας που είναι χτισμένη στις πλαγιές μιας μικρής χερσονήσου μέσα στη λίμνη. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το μουσείο της μονής, όπου φυλάσσονται ιερατικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.

Που θα μείνετε;

  • Στο χωριό Κρέντη: στον ξενώνα Μάκκας (22370 31350).
  • Στην Ανατολική Φραγκίστα: στους ξενώνες Κονάκι (22370 95331),
  • Τα Δυο Αλώνια (22370 95346).

Λίμνη Τσιβλού
Η λίμνη Τσιβλού είναι η αποκάλυψη της διαδρομής που ξεκινάει από την Ακράτα και καταλήγει στη Ζαρούχλα. Αφήνοντας πίσω σας την εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, θα βρεθείτε σε έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ανηφορίζει προς το βουνό περνώντας από πευκοδάσος. Επειτα από 11 χιλιόμετρα εμφανίζεται το πρώτο χωριό της διαδρομής, ο Πύργος και μετά άλλα 4 χιλιόμετρα η Βαλίμη, με τα ωραία πετρόχτιστα σπίτια. Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Βαλίμη, η θέα του Κορινθιακού παραχωρεί τη θέση της στο αμιγές ορεινό τοπίο με τις βαθιές χαράδρες και τις δασοσκέπαστες πλαγιές. Θα προσπεράσετε τα λιγοστά σπίτια του χωριού Τσιβλός, που τον χειμώνα ο μοναδικός του κάτοικος είναι ένας βοσκός, και λίγο μετά το τοπίο της λίμνης θα σας αποκαλύψει τη σπάνια ομορφιά του. Ενα πυκνό πευκοδάσος ξεκινά από τις κορυφές και φτάνει μέχρι τα νερά της μικρής λίμνης. Η λίμνη είναι πλούσια σε ψάρια και γι αυτό συχνά όλο και κάποιος ψαράς θα κρατά το καλάμι του καθισμένος κάτω από τα πεύκα. Το καλοκαίρι το τοπίο ζωηρεύει από τη συχνή παρουσία κατασκηνωτών και κολυμβητών, οι οποίοι αυλακώνουν τον γαλαζοπράσινο «καθρέφτη». Αν έχετε διάθεση για πεζοπορία μπορείτε ξεκινώντας από το χωριό Μεσορούγι να κάνετε την τρίωρη πεζοπορική διαδρομή προς τα Υδατα της Στυγός, τη μυθική πηγή όπου έπαιρναν τον ιερό όρκο θνητοί και θεοί στην αρχαία Ελλάδα. Τα νερά πέφτουν από κάθετο βράχο ύψους 150 μέτρων σχηματίζοντας στη βάση του μια σπηλιά, όπου τοποθετούνταν στην αρχαιότητα μια από τις πύλες του Αδη.

Που θα μείνετε;

Στη Ζαρούχλα: στο ξενοδοχείο Αροάνια (26960 35090).

Λίμνη Στυμφαλία
Μια από τις σημαντικότερες λίμνες της ελληνικής μυθολογίας βρίσκεται στα όρια Κορινθίας-Αχαϊας πολύ κοντά στο οροπέδιο του Φενεού. Είναι ιδανικός προορισμός για φυσιολατρικές διαδρομές οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν με καλό φαγητό στα κοντινά χωριά Καστανιά, Σούλι και Καρτέρι. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε πεζοπορικές διαδρομές στο καταπράσινο δάσος του Φενεού ή μια επίσκεψη στη μικροσκοπική λίμνη Δόξας. Επιβάλλεται η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου θα θαυμάσετε τις αξιόλογες αγιογραφίες και θα δοκιμάσετε νοστιμότατη ροδοζάχαρη, το γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν οι μοναχοί από τα τριαντάφυλλα της αυλής.

Που θα μείνετε;

  • Στην Καστανιά: στο Ξενία (27470 61283).
  • Στην Γκούρα: στο Καλλιστώ (27470 51080).

Πεζοπορία δίπλα στη Νέδα
Ανάμεσα στις κορυφές του όρους Τετράζιο, στη βορινή άκρη της Μεσσηνίας, κυλάει τα νερά της προς τον Κυπαρισσιακό Κόλπο η Νέδα, το μοναδικό «θηλυκό» ποτάμι της Ελλάδας. Τα νερά της ξεκινούν από πολλές πηγές στο όρος Λύκαιο και, ακολουθώντας μια εκπληκτική μαιανδρική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια. Μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες καταλήγουν στη θάλασσα, καλύπτοντας μια διαδρομή 32 χιλιομέτρων. Η πεζοπορία στη Νέδα είναι μια από τις συναρπαστικότερες εμπειρίες του φυσιολάτρη ταξιδιώτη. Το ποτάμι είναι βατό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το χωριό Πέτρα ή να παρακάμψετε ένα εύκολο κομμάτι και να ξεκινήσετε από το πέτρινο γεφύρι κάτω από το χωριό Κούβελα. Τα νερά είναι ρηχά σε αυτό το σημείο και οι όχθες του ποταμού πανέμορφες, γεμάτες πυκνές καλαμιές, τεράστιες φτέρες, ψηλές λεύκες και πλατάνια. Στην πορεία θα δείτε κι άλλα πέτρινα γεφύρια, ενώ σταδιακά οι όχθες του ποταμού στενεύουν πολύ και πλέον η διάβασηγια τους πεζοπόρους γίνεται μέσα από το νερό.

Μέχρι να φτάσετε στο Στόμιο, όπου η Νέδα χάνεται μέσα σε μια κατασκότεινη σπηλιά. Ολόγυρα, καταρράκτες πέφτουν από ψηλά και η διάβαση της σπηλιάς γίνεται μόνο κολυμπώντας μέσα σε θεοσκότεινα και άπατα νερά. Μετά το Στόμιο η κοιλάδα σταδιακά ανοίγει και ολόγυρα υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι, ελαιώνες και πικροδάφνες. Στις Καρυές μπορείτε να αφήσετε πλέον την κοίτη του ποταμού και να τελειώσετε το μαγικό ταξίδι σας.

Ψάρεμα πέστροφας στον Ασπροπόταμο
Ακολουθώντας τη ροή της Πίνδου προς τον Νότο, οι υγροί δρόμοι μας φέρνουν στις πηγές του Ασπροπόταμου (Αχελώου), σε ένα υπέροχο δασικό σύμπλεγμα. Το ποτάμι πηγάζει από τα βουνά, πάνω από το μοναχικό Χαλίκι. Η άγρια πέστροφα του Ασπροπόταμου είναι ένα πανέμορφο ψάρι με πορτοκαλί βούλες. Υπάρχουν επίσης άλλα δύο είδη πέστροφας, εκείνη με τις μαύρες βούλες και η καφέ, που είναι μικρότερη και οι ντόπιοι τη λένε «παλιά πέστροφα». Από τα όμορφα χωριά Καστανιά και Αμάραντος, ο δρόμος προς τις πηγές του Ασπροπόταμου περνά από το Κουκουφλί. Εδώ, παράλληλα με τον δρόμο κινείται και το ρέμα που κατεβαίνει από το χωριό Στεφάνι και είναι γνωστός τόπος ψαρέματος. Λίγο πριν από την ταβέρνα με τα ξύλινα τραπέζια κάτω από τα δέντρα, υπάρχει και το εκτροφείο άγριας πέστροφας του Δασαρχείου. Το ρέμα αυτό καταλήγει στον Κρανιώτικο, παραπόταμο του Ασπροπόταμου, όπου υπάρχουν μέρη για ψάρεμα, με σημεία εξόρμησης την Κρανιά και την Καλλιρρόη. Για ψάρεμα στον Ασπροπόταμο αφετηρία μπορεί να είναι και το χωριό Αγία Παρασκευή.